verbinding-holistische-praktijk-san

De noodzaak van verbinding maken met jezelf

Op mijn website schreef ik dat ik graag mensen met zichzelf in verbinding wil laten komen, en wat diepe verbinding met jezelf je kan opleveren, maar wat is verbinding eigenlijk en wat als je dat niet ervaart?

Een cliënt van mij had dat laatste ooit eens mooi verwoord;  ‘Als ik geen verbinding ervaar, voel ik me afgesneden van mijn gevoel, mijn innerlijke wereld…ik weet trouwens überhaupt niet wát ik moet voelen’, en daarmee beschreef ze meteen haar hulpvraag. Geen verbinding met je innerlijke belevingswereld ( je gedachten en je gevoelens) kan leiden naar isolement/eenzaamheid. 

Om verbinding te maken is het een vereiste om te achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt, want er zal ooit een reden zijn geweest om die te verbreken. De confrontatie met de pijn, teleurstelling, onmacht of verdriet kunnen er voor zorgen dat je had besloten niets meer met je innerlijke “ik” te maken wilde hebben, en elke situatie die daar enigszins raakvlakken mee had, uit de weg te gaan. Als je dit jaren volhoudt, leidt dit onherroepelijk tot emotionele en/of lichamelijke pijn, want ja, ons brein is in staat om emotionele klachten te vertalen naar fysieke klachten, en jouw gedachtes spelen daarin een grote rol.

HOE KRIJG IK VERBINDING?

Als je iets écht wil, zal je actie moeten ondernemen dus ook in het geval van ‘verbinding  maken’.

– Schrijf eens op wat er zou gebeuren als jij je verbonden zou voelen met jezelf; dat je je één voelt, je mag zijn wie je bent, je een doel en een mening hebt, je jouw kwetsbare kant mag laten zien, kortom; je jezelf accepteert en erkend om wie je bent. Bijv. ik zou vaker eropuit gaan met een vriendin.

– Schrijf dan op welke gedachtes je hebt die ervoor zorgen waarom je dat nu nog niet ervaart. Bijv. angst om afgewezen te worden.

– Controleer die gedachtes op waarheid; heb ik dat dan meegemaakt, is dat écht het geval, waar blijkt dat uit. Is me dat één of ontelbare keren overkomen. Bijv. ik had het ooit gevraagd aan een vriendin en toen werd het op het laatste moment afgezegd. Daarna heb ik het eigenlijk nooit meer gevraagd.

Het zijn de gedachtes die we over iets/iemand hebben die verantwoordelijk zijn voor het wel of niet ervaren van datgene wat je werkelijk wil. Het is dus zaak om jouw gedachtes te leren ombuigen van negatief naar positief waardoor jouw gevoel daarover ook veranderd en omdat dit iets is wat je kan leren, zal je dit moeten gaan oefenen. Welke kleine stap kan je zetten, wie kan je daar evt. mee helpen en wat heb je daarvoor nodig. 

Verbinding met jezelf leidt naar eenheid in jezelf en een basis voor een volwaardig leven van waaruit ook verbinding met een ander kan ontstaan.

Wil je mijn post delen? Dat mag!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top